Stiftet
Om stiftet
Budolfi kirkes tårn foran blå himmel

Om Aalborg Stift

Aalborg Stift omfatter de 10 nordjyske kommuner, godt 7.000 kvadratkilometer, en sjettedel af Danmarks areal og 518.115 indbyggere.

Fakta om stiftet:
  • 14 provstier
  • 297 sogne
  • 140 pastorater
  • 330 kirker
  • 218 præster

Kirkens administrative inddeling er i det store og hele sammenfaldende med den kommunale i Aalborg Stift, dog undtaget Mariagerfjord kommune, hvoraf ca. en fjerdedel ligger i det tilstødende Århus Stift (se kort nedenfor).

Det nuværende Aalborg Stift er en videreførelse af det tidligere Børglum Stift. Børglum blev opgivet som bisperesidens efter reformationen. I de følgende år flyttede bispesædet først til Nykøbing Mors, så til Thisted, derefter til Hjørring. Først i 1554 blev bispesædet overflyttet til Aalborg.

Biskoppen i Aalborg Stift hedder Henning Toft Bro og sammen med stiftamtmand Erling Brandstrup udgør de stiftsøvrigheden

Stiftets domkirke er Budolfi Kirke, der er beliggende midt i Aalborg Centrum.

Aalborg Stift er inddelt i 14 provstier:

1.Budolfi
2.Aalborg Nordre