2019
Nyheder

10 år med mindegudstjeneste

Den officielle flagdag d. 5. september blev vanen tro markeret med mindegudstjeneste i Aalborg Domkirke. Læs biskoppens prædiken og se billeder fra dagen her. 

Budolfi Kirke var torsdag fyldt med uniformer, ordener og flotte faner. Anledningen var 10-året for den officielle flagdag for Danmarks udsendte, der blev markeret med en mindegudstjeneste i Aalborg Domkirke. 'Nogle giver sit liv for vores frihed. Det aftvinger respekt og taknemlighed', sagde biskoppen blandt andet i sin prædiken til de fremmødte i Budolfi Kirke. 

Se billeder fra dagen her:

Foto: Lars Horn/Baghuset

Foto: Lars Horn/Baghuset

Foto: Lars Horn/Baghuset

Foto: Lars Horn/Baghuset

Foto: Lars Horn/Baghuset

Biskop Henning Toft Bro

Foto: Lars Horn/Baghuset

Foto: Lars Horn/Baghuset

Foto: Lars Horn/Baghuset

Foto: Lars Horn/Baghuset

Foto: Lars Horn/Baghuset

Foto: Lars Horn/Baghuset

Foto: Lars Horn/Baghuset

Prædiken til mindegudstjenesten i Budolfi Kirke d. 5.sep 2019
 ved biskop Henning Toft Bro

   Salmer i den danske salmebog: 15, 70, 728, 121

Med rette vakte det en del røre og ikke mindst en berettiget munterhed, da den amerikanske præsident gav udtryk for, at han gerne ville købe Grønland.

Det gav anledning til mange muntre kommentarer. Eksempelvis sagde Morsø Borgmester under åbningstalen til Kulturmødet i forrige uge, at Morsø på ingen måder var til salg, hvortil en thybo sagde: værdien er nok også begrænset!

En anden spurgte retorisk på de sociale medier: Hvad er der galt med Sjælland?

Ak ja, det danske folkevid og den danske humor har gode kår.

Men det var nu ikke humor alt sammen. I samme uge luftede den amerikanske præsident igen, igen sine tanker om, at Danmark ikke levede op til sine økonomiske forpligtelser i Nato. En af de tankevækkende kommentarer kom fra Lars Løkke Rasmussen. Han tweetede til den amerikanske præsident, at Danmark uagtet bidraget til Nato, havde mistet lige så mange soldater som USA, befolkningstallet taget i betragtning.

Måske har nogle af jer været udsendt for Danmark. Måske har nogle af mistet en nær ven eller kollega. Vi ved at mange af vore soldater har mistet livet i kamp for friheden. Det er tragisk. Forfærdeligt. Og det er prisværdigt at danske soldater sætter livet på spil, for at vi andre kan leve i frihed.

Godt, vi ikke kender hverken udvikling eller enden på vort livs vandring på denne skønne klode. Godt, vi ikke kan læse denne verdens sidste kapitel. Men det mest fantastiske ved det hele, er at vi selv er med i handlingen. Vi kan handle her og nu. I øjeblikket. Øjeblikket er det eneste, vi kender til og er sikker på deltagelse i. I krig og fred og i kærlighed.

Det tvinger os til at leve i og tage en dag ad gangen. Og lad så det være nok. For hver dag har nok i sin…glæde.

Det vil altid være sådan, at nogle bringer større ofre end andre. Ja, nogle giver sit liv for vores frihed. Det aftvinger respekt og taknemlighed.

Vores indsats i livet er i høj grad afhængig af, hvad vi vælger. Slutningen på det hele lægger vi i Guds gavmilde hånd. Den skal han nok forfatte og vide at skrive i sin livsbog.

Det er som vi skal synge om lidt:

Så lær mig da, Herre,

At dig til behag

Jeg bruger det pund mig blev givet. 

At fylde med hæderligt virke min dag

At hjælpe og værne om den som er svag

At elske, thi, deri er livet.

Og giv mig til sidst

Et navn, Herre Krist,

Som er i din livsbog indskrevet.

Jesus siger: Kom hid til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile…

Det taler Dronning Margrethe om i sin meget læseværdige bog “Dronning i Danmark”. Heri fortæller Dronningen om netop ham der sagde: Kom til mig…

I bogen siger Dronningen: “…det særlige ved kristendommen er, at der var en som gik vejen, hele vejen igennem. Helt ud i fortvivlelsen.…den komplette tvivl, den lammende rædsel, den har han også været igennem i Getsemane. Og fortvivlelsen på korset, jo, der er en man kan finde hele vejen”.

Der er meget vi skal igennem her i livet. Det gælder også vore udsendte soldater.

Uanset hvem vi er og hvor vi er, er det godt at vide, at der er en man kan finde hele vejen, nemlig den opstandne Kristus, der har lovet at være hos og gå med os alle dage indtil verdens ende.

En legende fortæller om en mand der kom i Himlen. Han synes, at livet havde været så hård ved ham, sygdom og død, smerte og modgang havde været hans alt for trofaste følgesvend. Det sagde han til Gud og spurgte, om han dog ikke måtte få lov til at få endnu en chance. Det indvilligede Gud i, og han gav ham en bog med beskrivelse af forskellige menneskers liv på jorden. Manden gav sig til at læse, men havde svært ved at finde et liv, han kunne tænke sig at leve. Så var der en, der havde mistet et barn, en der var alvorlig syg gennem mange år, en der var ensom og en der var fattig. Endelig faldt han over en beskrivelse han kunne lide. Det liv vil jeg gerne leve, sagde han så til Vorherre.

Det er i orden, sagde Vorherre, det liv er dit eget.

Og til sidst:

Et af de mest anvendte Kierkegaard-citater lyder lettere omskrevet: Livet skal opleves forlæns, men forstås baglæns.

Vi forstår baglæns, siger vi med det nævnte citat. Og når det er sagt, er der alligevel så meget vi ikke forstår, så meget vi ikke kan gennemskue, så meget der blev så tungt for os, at vi var ved at segne under byrderne, der blev lagt på vores skuldre.

Da er det vidunderligt befriende at høre Jesu ord om, at vi aldrig behøver at gå alene eller angste eller i blinde.

Han går med. Jesus går med, og når vi ikke kan finde vejen, når vi tilter, når vi er ved at falde i i afgrunden, da står han der som lyset og vejen og livet, og siger: Den som følger mig, skal aldrig vandre i mørket, men have livets lys.

FAKTA: Flagdag d. 5. september 

Den 5. september er den officielle flagdag for Danmarks udsendte. Flagdagen blev højtideligholdt første gang i 2009.

Formålet med flagdagen er at hædre de personer, der er eller har været udsendt på en mission af Danmark. Flagdagen er en anledning til at udtrykke anerkendelse for den indsats, som Danmarks udsendte yder og har ydet i verdens konfliktområder. 

 

I Aalborg Stift markeres flagdagen altid med en mindegudstjeneste i Aalborg Domkirke.