500 år med Luther: Reformationen bliver fejret i Aalborg domkirke

Officiel reformationsgudstjeneste i Budolfi Kirke den 31. oktober 2017 kl. 19.00.

Folketingsmedlemmer, kommunal- og regionspolitikere samt provster, præster og menighedsrådsmedlemmer fra hele landsdelen vil deltage i reformationsgudstjenesten i domkirken den 31. oktober. Biskop Henning Toft Bro leder os gennem festlighederne. (Foto: Lars Horn, Baghuset)

Den 31. oktober er det 500 år siden, at Martin Luther slog 95 teser op på døren til slotskirken i Wittenberg i Tyskland. Det blev startskuddet til reformationen og markeres denne dag i Budolfi Kirke i Aalborg.

”Vi har arbejdet med reformationsjubilæet i fire år i Aalborg Stift og det hele kulminerer med festgudstjenesten den 31. oktober. Dermed bliver reformationen ikke kun noget, der skete for 500 år siden. Det bliver en stadig levende begivenhed, der kan få os til at reflektere over, hvad det vil sige at være en evangelisk, luthersk folkekirke i dag.”

Sådan siger biskop over Aalborg Stift, Henning Toft Bro, om den festlige jubilæumsgudstjeneste i domkirken i Aalborg, der den 31. oktober markerer, at det netop den dag er 500 år siden, at reformationen i Europa begyndte. Den 31. oktober 1517 slog den oprørske munk Martin Luther 95 teser op på slotskirken i Wittenberg i det østlige Tyskland. Det blev indledningen til det, der i de følgende år blev en kirkelig og kulturel revolution i Europa, og som også førte til den danske reformation i 1536. Eftervirkningerne gennemsyrer stadig både kirken og samfundet i dag. Biskop Henning Toft Bro siger om 500-års-markeringen af reformationen:

”Det er vigtigt, fordi Martin Luthers indsats på både det kirkelige og samfundsmæssige område fik afgørende betydning for, hvordan vi tænker, handler og taler om kristendommen.”

Folketingsmedlemmer, kommunal- og regionspolitikere samt provster, præster og menighedsrådsmedlemmer fra hele landsdelen vil deltage i gudstjenesten den 31. oktober, der begynder kl. 19.00 og varer cirka halvanden time. Udover de traditionelle elementer ved en gudstjeneste, vil kirkegængerne også komme til at opleve klassiske Luthersalmer, der blandt andet bliver fremført af professionelle sangere med ledsagelse af musikere fra Aalborg Symfoniorkester.

Henning Toft Bro, biskop Aalbort Stift

Reformationsgudstjenesten i Budolfi Kirke er den femte og sidste i en række reformationsgudstjenester, som har været afholdt i hele Nordjylland siden 2013. Tidligere har Sæby, Vestervig og Visborg Kirker samt kirken på Børglum Kloster dannet rammen om markeringen af 500-året for reformationen. Reformationsgudstjenesten i Aalborgs domkirke er for alle, der måtte ønske at deltage.

”På den måde kan enhver personligt være med til at fejre reformationsjubilæet og stå sammen om det kirkelige fællesskab i Aalborg Stift, og samtidig tænke på, hvordan vi hver især kan være med til at tolke Luthers tanker og nyformulere dem i fremtiden,” siger Henning Toft Bro.

Skulle man være forhindret i at deltage ved gudstjenesten, er der også mulighed for at se den i tv, da TV2 Nord live-transmitterer gudstjenesten på TV2 Nord Salto.

Fejringen af reformationsjubilæet markeres desuden med 15 minutters klokkeringning kl. 16.00. En markering kirker landet over deltager i.

Musik under festgudstjenesten

En messingkvartet under ledelse af solotrompetist Rasmus Eskesen spiller reformationskoraler som velkomst til årets store Luther-fejring.

10 musikere fra Aalborg Symfoniorkester vil sammen med Aalborg domkantori og sangsolister opføre Johann Sebastian Bachs Kantate over "Vor Gud han er så fast en borg"

Solister:
Margrethe Smedegaard, sopran

Hanna Wit Dolatko, alt

Jens Jagd, tenor

Jens Bové, bas

Dirigent: Margrethe T. Østergaard
Koncertmester: Olga Daniluk
Domorganist: Erling A. Thomsen

Kontakt

For yderligere information om gudstjenesten eller reformationsjubilæet, kontakt Presse og Kommunikation i Aalborg Stift. Tlf. 23203099 / 31322280